Régebbi temetői kereszt

Útmenti, fogadalmi kereszt
A falu keteti szélén található temető területén.
A koordináták a temető bejáratára mutatnak.
Rövid leírás:
Az 1906. évben Apáti és Újfalu települések egyesítésével létrejött, zömmel római katolikus lakosságú falu az elmúlt évszázadokban hűségesen ragaszkodott hitéhez. Ennek tanúságaként a faluban számos, ún. \"szakrális kisemléket\", keresztet, szentek szobrait, stb. emelték, vallási buzgóságuk jeléül.

Ezen emlékek egyike a falun kívül elhelyezkedő temetőben emelt kereszt, melyet a falu egyesítése után állítottak, talapzatán egyszerű kartusban a következő dedikációval: \"Az Isten / dicsőségére / APÁTÚJFALU / 1906\". A homokkőből faragott, ízléses alkotás talapzata hasáb alakú. Efölött a több lépcsőben szűkülő lábazatból emelkedik ki a latin kereszt, rajta plasztikus megoldású korpusszal. A kereszt felső ágán INRI feliratú cédulát utánzó applikáció látható.

A temetőben ezen kívül egy későbbi, 1964-ből származó, jóval kevésbé igényes \"központi temetői kereszt\" is látható.

A leírás Csáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában c. munkája nyomán készült.