Református vártemplom

A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Csernáton
Rövid leírás:
A falu központjában enyhe magaslaton áll, az egykori középkori egyház helyén, a mai 17. század végén épült keletelt református templom. A csak leírásokból ismert korábbi kétterű templom, boltozatos hajóval és szentéllyel a 15. és 16. század fordulóján épülhetett, valószínűleg egy még korábbi, románkori egyház helyén. A ma is álló templom 1680-1700 között épült a már súlyosan megroggyant középkori templom helyén, falai egy kisebb részének megtartásával. A templomot és tornyát 1830-ban villámcsapás következtében tűz pusztította, melyben a harangok is elolvadtak. Ezután építették újjá a templomot. Az új torony építéséhez csak 1835-ben fogtak hozzá, de 1838-ban, még építés közben földrengés rongálta meg. A részben visszabontott tornyot ezután újraépítették, s az új klasszicista építmény ma az egyik legszebb arányú és architektúrájú harangtorony Háromszéken. A téglány alaprajzú templom terébe délről egy 1905-ben épített portikuszon át léphetünk be. A támpillérekkel erősített déli falat öt nagy ablak töri át, északi falán kívül, fenn a támpillérek között ívsor, mely valószínűleg az egykori középkori templom védelmi emeletét idézi vissza. A klasszcizáló, későbarokk templombelső berendezéseiből kiemelendő a Basta által 1600-ban kivégeztetett Damokos Tamás és Domokos címerrel ellátott feliratos sírköve, s a Bernáld János lófő által 1700-ban készíttetett kő szószék. A 18. századi padok előlapjait színes, virágos festés borítja. A templomot egykor ovális védőfal övezte, melyből mára az északi oldalon maradt meg egy magasabb, s tovább nyugaton s délre egy alacsonyabb falszakasz.

A képek forrása: Ianovits István Zsolt, http://szekelyfolditemplomok.weebly.com
sebijo