Református templom romjai

A falu belterületének É-i peremén, az É felé vezető út NY-i oldalán emelkedő domb tetején.
Egyéb adat:
Irodalom: Entz Géza: Erdély építészete a 11-13. században, Kolozsvár 1994. Entz Géza: Erdély építészete a 14-16. században, Kolozsvár 1996.
Rövid leírás:
Gyulafehérvártól északra az Érchegység előterében levő viszonylag sík helyen egy több utcás falu végén kiemelkedő dombtetőn állt az egykori épület.
Az épület ma már csak rom. A templom eredeti magja gótikus templom volt, valószínűleg egy nem túl széles hajóval és a nyolcszög felével záródó szentéllyel. A szentély gótikus boltozatindításai még felismerhetők, valószínűleg amíg az épület használatban volt, addig ezek álltak is. A templomhajót részben kisebb méretekkel állították helyre a reformátusok használatbavétele során, valószínűleg a 18. században. A templom négyzetes alaprajzú tornya a középkori maradványok déli oldalához épült, a türelmi rendelet után 1786-88 között. Erről egy építési kőtábla a torony első emeleti magasságában még látható. A torony egyúttal a templom bejáratát is képezte. Az épület állaga olyan rom, amely szinte már a menthetetlenség állapotában van, noha a gótikus szentélyablakok keretei még nyomokban megvannak, de már záradékuk szét van szakadva. A templom egykori belső területén mély beásások kincs utáni kutatásokra és építőanyag kirablásra utalnak. Különben mindent a gaz lep be. A torony az emlékezet szerint még állt néhány évtizede, teteje húsz évvel ezelőtt omlott be. A templom környezetében egykor kiterjedt temető volt, néhány sírkőfelirat szövege és ábrája a mellékelt manuálékon látható: \"Benkő Rákhel és Rosalia emlékköve 1838\", Benkő László........Vas Sára 1784\", \"H. Seress Albert 1885-1907\", \"........Vas Ágnes hiv fele még 31 évet nyert, mennyei életet 1815\", \"Biró György 1818 s Dániel 1840 testvére kisvégre jutottak mindketten ugyanazon végre\", \".......jó pap és egyházmegyei jegyző 1767-1841\".
A faluban egyetlen magyar asszony él, ő is Barótról származott ide.

Diód vára (4.041 km)