Zalán
Rövid leírás:
A háromszéki falu központjában helyezkedik a reformátusok románkori eredetű temploma. 1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Miklós a pápai tizedjegyzék szerint 2 garast fizet, 1333-ban szintén 2 garast, 1334-ben 1 banálist és 4 sasost. A templom építési idejére az 1319. évi dátum utal, amely a megmaradt északi falon látható. A dátum hitelét megerősíti a déli kapu román kori stílusa, szép díszítésű oszlopfőivel (egyik szőlőgerezdes, a másik korinthoszi), valószínűleg másodlagos elhelyezésben, mert a templomnak ezt a részét a bővítéskor, 1825-ben újjáépítik. Megmaradt a szentségfülke is, de ennek reneszánsz díszítése már a XVI. század elejére utal. A torony külön áll, kiemelkedve a kőkerítésből.

A hagyomány a templom építését a pálosoknak tulajdonítja. Ennek talán csak annyi az alapja, hogy az ilyefalvi pálosok a XVIII. században Zalánba is beszolgáltak. A középkori tiszta katolikus falu a reformáció idején református lesz, és ma is református, a templommal együtt.
A XVIII. században református anyaegyház. 2010-ben felújították az épületet.
sebijo