...és a helyreállítást követően. Forrás: Teleki László Alapítvány
Vedresábrány 52. szám
Rövid leírás:
13. századi templom, amelyet többször átépítettek: 1643-ban, 1786-ban, a 19. században. Eredetileg Rómer Flóris leírása szerint az épület két öllel volt magasabb, „magas, kétújjnyi széles” ablakai voltak, amelyeket a 19. században átalakították. Tornyát szintén a 19. században építették hozzá. 2002-ben kívül újították fel, teljesen szakszerűtlenül, vastag cementes vakolatot hordva fel a falaira. 2005–2006-ban belül újították fel.

A falu fölé emelkedő dombon épült. Egyhajós, faros nyeregtetős épület, nyugati homlokzata előtti toronnyal. A torony széleit pilaszterek hangsúlyozzák. Két profilált övpárkány tagolja. Toronyalatti, eresszel ellátott bejárata egyenes lezárású, fölötte szegmensíves világítóablak látható. Az első emeleten kerek ablak, a felsőn félköríves záródású, zsalugáteres ablakok állnak. Sokoldalú hegyes toronysisakja alatt óraíves párkányt képeztek ki. A sisakon az 1910-es év olvasható, valószínűleg a bádogozás évét jelöli.

Hajójának külső falai simák, dísztelenek. Ablakai szegmensíves záródásúak. Szentélye félköríves záródású. Hajója síkmennyezetű. Téglalap alaprajzú hajójához egy félköríves apszisban záródó rövid, négyzetes szentély csatlakozik. A térrészek közti átmenetet lépcsős falsarkok alkotják. Az apszis eredetileg negyedgömbsüveges, a szentélynégyzet dongaboltozatos lehetett. Egyetlen karzata a hajó nyugati végében áll. Díszes szószékét az északi falhoz építették.

Az épület szakszerű, műemléki szempontokat is szem előtt tartó, teljes felújítására és helyreállítására 2012-ben került sor Emődi Tamás nagyváradi mérnök tervei szerint, a Teleki László Alapítvány támogatásával. Ekkor megtörtént a károsodott fedélszék teljes cseréje, a templom falkoronájának megemelése, az egykori szentély ablakainak rekonstrukciója, a padlózat cseréje, stb.