Forrás: Wikipedia.org
Gábor Áron u. 74 sz.
Rövid leírás:
A település elsőként 1332-ben jelentkezik Uzum néven. Az 1567. évi regestrum Wzon néven 68 kapuval jegyzi. 1332-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, István a pápai tizedjegyzék szerint 7 régi és 2 kicsi banálist fizet.
A várfallal körülvett templom sok viszontagságon ment keresztül. Báthori Gábor idején Géczi András hadai ostromolják, majd Weiss Mihály csapatai foglalják el. 1704-ben a református egyház jegyzőkönyve ezt írja: ...„több helységekkel és templomokkal ége el 14 április drága szépségű és ritka ékességű sz. templomunk s egész falunk...” , majd 1710-ben: „a lakosok rész szerint haza telepedvén, kezdettük az ecclesia építéséhez...”. Az 1738. évi földrengés a tornyot megrongálja, az 1802. évi pedig annyira, hogy le kellett bontani. 1819-ben a templom is lebontásra kerül, 1829-ig újat építenek. Mai tornya 1842–1844-ben készült a régi kaputorony helyén. Az új templom nem mutat semmi középkori jelleget. Talán a sokszögű záródású szentély keleti része az egykori szentély alaprajzát jelzi, s lehet, hogy a vakolat régi festmények töredékes részleteit rejti. A XV. századi várfalakat 1901-ben lebontják. A lebontást az indokolta, hogy – amint Kővári jóval előbb írta – „a nagyszerű templomvárfal pusztul...”

Források:
Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000.