Ország: Románia
Szélesség (lat): N 47° 16,278'
A település mai neve: Tăuteu
A település magyar neve: Tóti
Cím: Tăuteu (Tóti) 320 szám
Egyéb adat: A település központjában emelkedő templomdombon
Rövid leírás: A manapság főként népvándorlás kori kincsleletéről ismert települést valószínűleg a bihari királyi ispánság hozta létre a 13. században szláv telepesekkel, de eredeti lakossága tatárjárás idején kipusztult. Első írásos említése 1316-ból származik, amikor a Becsegergely nembeliek a települést benépesítés végett rokonaiknak Onthnak és Lélnek adták át. A telepítés sikeres lehetett, mert 1355-ben megosztoznak a birtokon. A középkor folyamán mindvégig a tóti Léli család birtokában marad, csak 1524-ben szerezték meg a falu egy részét a Turóc megyei Justhok.

A falu református (egykor római katolikus) temploma a falu közepén emelkedő templomdombon áll. Az eredetileg a 15. században, gótikus stílusban épült istenháza a számos átalakítást követően már csak nyugati, valamint déli és északi hajófalának egy részén őrzi középkori elemeit. A hajó hosszanti falain valamint ezeknek a főhomlokzattal való találkozásánál gótikus támpillérek, illetve ezek lenyomatai fedezhetőek fel. Eredeti, bélletes kapuját a bejárat szelesítése során kiemelték és darabjait az északi oldalon álló szószék lépcsőzetéhez használták fel. Az eredetileg homokkőből épült templomot 1830-ban keleti irányban bővítettek és téglából emelt nyugati toronnyal látták el.
Eredetileg az egész épületet zsindely borította, amelyet azonban egy 1863-as tűzvészt követően a hajó fölött cseréppel, a toronysisakon pedig bádoggal helyettesítettek. Tornyában eredetileg két harang volt, amelyből a régebbi öntésű, nagyobb harangok az első világháború idején elvitték. Jelenleg egy 1928-ban, valamint egy 1871-ben öntött haranggal rendelkezik.
Az egyházközség több, a 17. század végéről, illetve a 18. század első harmadából származó úrasztali edényt is őriz. A település lelkipásztorainak névsora 1685-től ismert.

Forrás: Szilágy József, Tóti község monográfiája, Nagyvárad, 2006.
Adatlapot készítette: schlosser