Megújulásunk támogatója:  

Református templom


Forrás: http://www.bihar-bihor.eu

Forrás: http://www.bihar-bihor.eu
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 16,278'
Hosszúság (lon):
E 22° 20,222'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-B-01214
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Tăuteu (Tóti) 320 szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A manapság főként népvándorlás kori kincsleletéről ismert települést valószínűleg a bihari királyi ispánság hozta létre a 13. században szláv telepesekkel, de eredeti lakossága tatárjárás idején kipusztult. Első írásos említése 1316-ból származik, amikor a Becsegergely nembeliek a települést benépesítés végett rokonaiknak Onthnak és Lélnek adták át. A telepítés sikeres lehetett, mert 1355-ben megosztoznak a birtokon. A középkor folyamán mindvégig a tóti Léli család birtokában marad, csak 1524-ben szerezték meg a falu egy részét a Turóc megyei Justhok.

A falu református (egykor római katolikus) temploma a falu közepén emelkedő templomdombon áll. Az eredetileg a 15. században, gótikus stílusban épült istenháza a számos átalakítást követően már csak nyugati, valamint déli és északi hajófalának egy részén őrzi középkori elemeit. A hajó hosszanti falain valamint ezeknek a főhomlokzattal való találkozásánál gótikus támpillérek, illetve ezek lenyomatai fedezhetőek fel. Eredeti, bélletes kapuját a bejárat szelesítése során kiemelték és darabjait az északi oldalon álló szószék lépcsőzetéhez használták fel. Az eredetileg homokkőből épült templomot 1830-ban keleti irányban bővítettek és téglából emelt nyugati toronnyal látták el.
Eredetileg az egész épületet zsindely borította, amelyet azonban egy 1863-as tűzvészt követően a hajó fölött cseréppel, a toronysisakon pedig bádoggal helyettesítettek. Tornyában eredetileg két harang volt, amelyből a régebbi öntésű, nagyobb harangok az első világháború idején elvitték. Jelenleg egy 1928-ban, valamint egy 1871-ben öntött haranggal rendelkezik.
Az egyházközség több, a 17. század végéről, illetve a 18. század első harmadából származó úrasztali edényt is őriz. A település lelkipásztorainak névsora 1685-től ismert.

Forrás: Szilágy József, Tóti község monográfiája, Nagyvárad, 2006.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2013-02-22 13:52:42
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.