Tasnád
Rövid leírás:
Az eredendően Szent Mihálynak szentelt, a 15. század végén felépült templom a gyulafehérvári püspökség Meszesen-túli főesperessége, helynöki központja számára épült. Az egyházszervezteben elfoglalt rangja és topográfiai helyzete magyarázza hatalmas méreteit és egykoron igen gazdag berendezését.
A hajó fölötti háromszakaszos gótikus boltozat helyén ma síkmennyezetet, míg a sokszögzáródású szentély fölött háromszakaszos kereztboltozat láthatunk. A hajó egykori boltozatának keletkezési idejéről az egyik boltindítás alatt látható címerpajzson megörökített évszám (1476) nyújt támpontot. Hajójának és szentélyének falait egyaránt gazdag formaképzésű egymástól különböző mérműves ablakok törik át. A templom közelmúltban elvégzett kutatásának eredményeként a hajó egykori északi ajtaja, az egykori sekrestye bejárati ajtaja, szentségház, valamint ülőfülke bővíti a középkori templomról tudható ismereteinket.
A templom nyugati homlokzata előtt álló vaskos torony a 19. században épült.4
Marcius