Székelyvaja, 21 szám
Rövid leírás:
A templom mostani átalakított formájában is román kori emlékeket őriz: a szentély apszisa félkörű, melynek kezdetleges dongaboltozatát lebontották. Köríves diadalíve is hasonló sorsra jutott. Egykori köríves ablakait kiszélesítették. Hajója részben későbbi újítással bővült. Erre utal gótikus jegyeit hordó torony alatti kapuja. Timpanonjában féldombormű nyomai láthatók. Szemöldökkövén az 1442-es dátum volt bevésve.
Az egész templom terméskőből épült. A templom hátsó részén a mészréteg alól durva fekete és téglaszín falfestés nyomai kerültek felszínre. Egy 1680. évi vallomás fa haranglábról ad hírt. Kőtornyát 1820-ban építik. A hagyomány a templom alatti kriptáról tud. 1497-ből származó harangját 1856-ban újraöntötték, de régi feliratának betűit megőrizték: „O Rex glorie veni cum pace 1497.” Balogh Jolán szerint ezekben tűnik fel a térségben az első reneszánsz betűtípus. A templom fedelének javításakor egy 1604-ből dátumozott cserepet találtak, a cserép alján sugarak közé rajzolt kereszttel. A templomot régi temető veszi körül.

Források:
Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000