Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 20,981'
Hosszúság (lon):
E 22° 5,525'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Strada Crişana, a település közepén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Székelyhíd ősi, Árpád-kori település. Neve valószínűleg az Éren itt lévő hídra utal, illetve a székelységnek Biharban a 10-11. század óta sejtett jelenlétére. Első, ma ismert temploma is Árpád-kori, a 13. század végén épült, kis méretű, egyenes záródású, román stílusban emelt épület volt, amely a régészeti kutatás eredményei szerint a mai református templom helyén állt. Egyes részletei a mai templom É-i oldalának felmenő falaiban – láthatatlanul – máig megőrződött. E korai templom faragott köveit másodlagos helyzetben a templom későbbi periódusú falaiban ill. a település későbbi korokból származó épületeiben találták meg. A megnövekedett lakosságra tekintettel a templomot az 1400-as évek végén a kegyúr Zólyomi család gótikus stílusban erőteljesen kibővíttette a templomot. Kelet felé egy, a tízszög négy oldalával záródó, poligonális alaprajzú szentély, ehhez csatlakozva az északi oldalon - ma romként bemutatott - sekrestye épült, melynek ajtaja a szentélyben – befalazva – ma is látható. Nyugati irányban egy, a korábbinál jóval hosszabb, sík mennyezetes hajót építtettek, amelybe nyugatról és délről egy-gy gótikus, kőkeretes ajtón lehetett bejutni. A Zólyomi család kőből faragott címere egy gótikus zárókövön máig fennmaradt – ez a déli előcsarnok falában, másodlagos helyzetben látható. A hagyomány szerint a templom NY-i kapuja előtt találták meg albisi Zólyomi Tamás provinciális reneszánsz stílusban készült, kőből faragott síremlékének felső lapját, amely ma a templomtérben, az egykori diadalív közelében, a falba építve látható.
A templomot a barokk korban erősen átépítették: 1710. előtt a D-i falát 2 méterrel délebbre helyezték, ebbe újból beépítve a korábbi kaput. 1792-96. között a korábbi fa harangláb pótlására készült el a ma is álló barokk, hagymasisakos harangtorony a NY-i homlokzat előtt. A templombelső empire bútorzata 1810-re készült el. Orgonája 1820-ból való.
Az épületben – a felújítást megelőzve – 1996-ban falkutatást és régészeti feltárást végeztek. Ekkor hozták létre az előkerült faragványokat bemutató, kis kőtárat is.

A leírás Gavrucza Emese – Emődi Tamás: Székelyhíd, Református templom. Kolozsvár, 1996. c. műve alapján készült.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-03-12 17:52:53
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.