Reghin, Strada Mihai Viteazu
Rövid leírás:
Szászrégen városát 1228-ban említik először „Regun” néven. A gyéren lakott települést a 12. században rajnai német telepesekkel népesítették be, akik lendületet adtak a fejlődésnek.
A szászrégeni református templom Bocz Elek lelkész kezdeményezésére 1889-90-ben építették fel. Tervezője Alpár Ignácz, kivitelezője Müller János szászrégeni építőmester volt. Felszentelésére Szász Ferenc püspök közreműködésével 1890 őszén került sor.
A hagyományos térformálású templom (utcai oromfal előtt álló torony, hajó, sokszögzáródású szentély) nem csupán ennek okán, de részleteinek formaképzésével is méltán nevezhető a historizmus, a neogótika egyik klasszikusának. Alpár az „erdélyi” építészeti hagyományokra is tekintettel volt. Ilyen részletnek tarthatjuk például a galériás, négy fiatornyos toronysisakot, melynek „fatornácát” 1927-28-ban alakították jelenlegi, kissé zártabb formájára.
A templom teljes berendezésének elkészítésére néhány évtizedre még szükség volt, szinte napjainkig elhúzódott. A nyugati karzaton álló orgona 1905-ben került elhelyezésre az alapító lelkész özvegyének (Szilágyi Karolina) adományából, Debreceni László tervei alapján 1939-re készült el a szentély hátfalához támaszkodó igényes szószék, a Mózes szék és a padok, végül 1977-ben épültek meg az oldalsó karzatok a gyarapodó hívek befogadására.
A templom 100 éves évfordulójára Molnár Dénes marosvásárhelyi festőművész jóvoltából összesen 180 festett kazetta elhelyezésére került sor a karzatok alsó síkjain, illetve a portikusz mennyezetén. A kazettákon a kiemelkedő erdélyi református családok címergyűjteményét láthatjuk. A szószék melletti, szentélyben lévő két ablak üvegeinek ornamentális festését Dávid Júlia tűzzománc-művész végezte el 2009-ben.
Marcius

Huszár-kastély (2.655 km)