A kép forrása: wikipedia.org
Szárazajta 190. sz.
Egyéb adat:
Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgytől 22 km-re északnyugatra fekszik Szárazajta települése, melynek alsó végén állt középkori temploma.
Rövid leírás:
A falu lakói a tatárjárás után, a közeli Kurtavár melletti helyről települtek ide. Az Ajta-patak mellett fekvő település arról kapta nevét, hogy a patak alkalmatlan volt malmok működtetésére.

Az 1332-es ún. pápai tizedjegyzék már egyházas helyként említi. Ezen első temploma azonban mára nem maradt fenn. Helyén a 18. század végén, 1783 és 1790 között építették fel a ma is álló, egyhajós, nyereg tetős, cseréppel fedett templomot. Ezt később, egy Szárazajtán is pusztító, 1802-es földrengés után újjá kellett építeni.

Feltételezés szerint a templom sokszög záródású szentélye a korai évszázadokra, a gótikára utal. Ezen túl azonban az új templom építése során semmit sem mentenek át, így már a 19. században leírását elkészítő Orbán Balázs sem találta nyomát a korai emlékeknek.

Zömök testű, ma bádoggal fedett sisakú harangtornya 1811-ben épült meg a templom utcai homlokzata elé. A reformáció idején a templom a falu lakosságával együtt áttért a református vallásra. Ma is e felekezet használja az épületet.

Forrás: