Református templom

A szamosújvárnémeti református templom. Forrás: http://www.bcucluj.ro/expo/2009-mar2/catalog-riuso.html

Római sirkő a szamosújvárnémeti református templom támpillérében. http://www.bcucluj.ro/expo/2009-mar2/catalog-riuso.html
CJ-II-m-B-07714
Mintiu Gherlii 184 szám
Rövid leírás:
A település 1269-ben villa Nemty néven bukkan fel a forrásokban. 12-13. századi bajor telepítés miatt kapta a Németi nevet, azonban a XV. századtól magyar a lakossága.
A templom építését a XIII. századra teszik és Szent Benedek rendjének tulajdonítják. A jáki templommal hozzák rokonságba. Kétségtelen, hogy román kori templom volt, egyenes záródású szentéllyel. Megmaradt, 17 m hosszú és 6 méter széles szentélyéből (ennyi áll ma az épületből) következtetve nagyméretű templom volt. Az egykori hajóját a 19. században lebontották, de alapfalainak nyomai ma is kivehetők. Már 1608-ban „régóta pusztulásnak indult templomról” írnak, amelynek felépítését tervezik. Megőrzött szentélyét deszkamennyezettel látják el és zsindellyel fedik be. A kőtámpillérbe befalazva domborműves római kövek látszanak. Egy 13. század végéről származó román-gótikus átmeneti stílusban készült helyi síremlék a szamosújvári múzeum gyűjteményét gazdagítja. Az egyházközség 17. századi úrasztali edényeket őriz. 1687-ből származó harangját fa harangláb hordozza.

Forrás: Léstyán Ferenc, MEGSZENTELT KÖVEK. (2., bővitett kiadás), Gyulafehérvár, 2000.
Kádár József: Szolnok-Doboka vármegye monográfiája. I–VII., Dés, 1900–1905.