Somkerék, 42. szám
Rövid leírás:
Bár nem állnak rendelkezésre pontos adatok a templom építésének kezdetéről, egy 1333-as birtokegyezmény már megemlíti az épülő templomot. Szűz Mária tiszteletére szentelt templom érdekessége, sajátos alaprajza, a keletelt hajóhoz délnyugati oldalon csatlakozó torony. A gótikus templomokra jellemző sokszögzáródású apszisban folytatódott a hajó, amelyeket zsindelyes tetővel fedtek.
Nyugati homlokzata minden díszítést nélkülöz, a csúcsíves bejáraton és fölötte levő mérműves kis körablakon kívül üresen áll. Sokkal díszesebb a nyugati oldalán álló torony, amelyet alul vastag támpillérek támasztanak, felül pedig nagyméretű, gazdag mérműdíszes, csúcsíves ablakok törnek át. Az ablakok fölött deszkamellvédes galéria fut körbe a toronysisak alatt. A tornyot a 13. század végi-14. század eleji átalakítások idején építették, a hajó megmagasításával és újraboltozásával egy időben.
A hajót fiókos dongaboltozat fedi, nyugati oldalán két faoszlop által tartott karzat áll, a szentélytől csúcsíves diadalív választja el. A szentélyt későgótikus gyámokról induló egyszerű élkeresztboltozat fedi. Északi oldalán az egykori sekrestyébe vezető egyeneszáródású ajtót befalazták.