Sepsiszentkirály, 111 szám
Rövid leírás:
Sepsiszentkirály Kovászna megyében, Sepsiszent­györgytől 5 km­-re délre, a Baróti­hegység déli nyúl­ványának lábánál fekszik. A falu az Olt egyik jobboldali mellékvize, Szentkirályi­patak kes­keny völgyében, a Sepsiszentgyörgyről Illyefalvára vezető 121-­es megyei úttól mintegy 1 km-­re, nyu­gatra található.
Első említése 1332­ből származik, amikor Do­mokos nevű plébánosa négy sasos dénárt fizetett pa­pi jövedelme tizedeként a pápai dézsmába. A falu következő okleveles említésére 1508-­ban került sor, amikor a sepsiszentkirályi (de Zentkiralij) Farkas Já­nos Sepsiszék képviselői között szerepelt.

A templom egy belül tagolatlan, egyhajós, kö­zepes méretű épület. A keleti oldalán a szabálytalan nyolcszög három oldalával záródik. A templom keleti végében az északi falon egy el­falazott ajtó – a sekrestyeajtó – kőkerete található. A sekrestyeajtó mellett az északke­leti falban egy megcsonkított szentségtartó fülke van beépítve a falba. A templom szószéke lábra támaszkodó, kehely formájú, felülnézetben félbevágott ellipszis alakú, felületén bordákkal és növénymintás stukkókkal díszített építmény. A templomtér nyugati oldalán egy két faoszlop­ra támaszkodó, az épület teljes szélességét kitöltő fából ácsolt karzat húzódik. A templom körüli cintermet egy szabálytalan
nyolcszög alakú „várfal” öleli körül.

Forrás: Bordi Zsigmond Lóránd, A SEPSISZENTKIRÁLYI UNITÁRIUS TEMPLOM RÉGÉSZETI KUTATÁSA. Acta Siculica 2011, 177–224.