Sepsiszentgyörgy
Egyéb adat:
A város Erdély délkeleti szögletében, a Keleti-Kárpátokban, az Alsó-Háromszéki medencében, Brassótól 33 km-re északkeletre, az Olt két partján fekszik. 1332-ben S. Georgio néven fordult elő a pápai tizedjegyzékben. 1417. április 28-án Zsigmond király is meglátogatta, s ő is emelte városi rangra. 1461-ben említették először mezővárosként. A történeti Háromszék legjelentősebb települése, egyben székvárosa, 1876 és 1918 között Háromszék vármegye, 1968 óta Kovászna megye székhelye. Nevének első része arra utal, hogy az itteni székelyek Szászsebes környékéről valók, 1224 és 1252 között költöztek mai lakóhelyükre. Utótagját középkori templomának védőszentjéről, Szent Györgyről kapta.
Rövid leírás:
A város északnyugati részén, a Debren patak melletti magaslaton áll a sokszögzáródású, hálóboltozatos szentélyű, gótikus templom. A hajó a 19. század óta síkmennyezetes. A templomon egykor védőemelet is lehetett, talán annak maradványa az északi fal nyugati felének, támpillérek feletti falazott ívsora. A templomot egykor kettős védőgyűrű, ma egy ovális alakú, magas, lőréses várfal veszi körül, mely a délkeleten álló középkori eredetű kaputoronyhoz illeszkedik. Az északnyugati oldalon egy feltűnően karcsú, védőtorony áll. A templom építési ideje máig tisztázatlan. Először a szentély épülehetett meg, majd a hajó és annak mára elpusztult hálóboltozata. A szentély építési idejét - 1547 - egy írott forrásben említették, patrónusként Daczó Pált megjelölve, akinek évszámos sírköve (1602) a szentélyben található, a déli falába építve.
sebijo