Sepsiszentgyörgy
Rövid leírás:
A város északnyugati részén, a Debren patak melletti magaslaton áll a sokszögzáródású, hálóboltozatos szentélyű, gótikus templom. A hajó a 19. század óta síkmennyezetes. A templomon egykor védőemelet is lehetett, talán annak maradványa az északi fal nyugati felének, támpillérek feletti falazott ívsora. A templomot egykor kettős védőgyűrű, ma egy ovális alakú, magas, lőréses várfal veszi körül, mely a délkeleten álló középkori eredetű kaputoronyhoz illeszkedik. Az északnyugati oldalon egy feltűnően karcsú, védőtorony áll. A templom építési ideje máig tisztázatlan. Először a szentély épülehetett meg, majd a hajó és annak mára elpusztult hálóboltozata. A szentély építési idejét - 1547 - egy írott forrásben említették, patrónusként Daczó Pált megjelölve, akinek évszámos sírköve (1602) a szentélyben található, a déli falába építve.
sebijo