Megújulásunk támogatója:  

Református templom


A képek forrása: retep.sk

Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 39,517'
Hosszúság (lon):
E 20° 31,815'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Štítnická és Šafárikova utcák sarka
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A nagy múltú bányavárost a 13. században ide érkező, a környék érceit kitermelő, német ajkú bányász telepesek alapították. A település templomai, legfontosabb középületei, legtehetősebb polgárainak házai a középkori eredetű, téglalap alaprajzú fő téren, ill. az ebből nyíló utcákban épültek fel.

Az ősi református gyülekezet ma használt, a városközponttól távolabb elhelyezkedő temploma viszonylag újkeletű: az 1904 - 1905. között épült, szecessziós téglaépület Weninger Ferenc budapesti építészmérnök tervei alapján készült el. A kivitelezést Szilvássy Nándor rozsnyói mérnök vezette.

A nyugat-keleti tengelyű, összetett nyereg tetős, cseréppel fedett templom téglalap alaprajzú hajóját nyugaton kissé keskenyebb, poligonális záródású, szentélyszerű tér zárja le. Az északi oldalon a hajóhoz egy széles, arra merőleges tengelyű \"kereszthajó\" csatlakozik, erősen kiterjesztve ezzel a templom belső terét. Ugyancsak a hajó északi falához építették a karcsú harangtorony.

A baldachinos szószéket és a padokat pácolt fából, aranyozott díszítéssel Boyer Ferenc helyi asztalos készítette 1905-ben. Az orgonát a debreceni Kerékgyártó István mester készítette. A Úrasztala Füleky István műve. A főhajó keleti oldalán és az északi hajón fából készült karzat található, dekoratív oszlopfővel díszített, öntött vas oszlopok által tartva.

A leíráshoz felhasználtuk a Projekt R13 - www.retep.sk anyagát.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-04-13 17:07:51
 
 

Állapotjelentések

2014.06.19 15:52 ngabi állapot: 5 - koordináta: N 48° 39,513' E 20° 31,840' - egyéb

Nagyon feltűnő a várost átszelő úton a református templom

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.