A falu szélén észak-keletre fekvő dombon, a temető mellett
Rövid leírás:
A település 1334-ben Reech,1426-ban Retye néven jelentkezik az oklevelekben. Az 1567. évi regestrumban 17 kapuval jegyzik. 1334-ben plébániatemploma van, papja Gergely ebben az évben a pápai tizedjegyzék szerint 6 dénárt fizet.

A legrégebbi – ha átalakítva is – és ma is álló székelyföldi templomok közé sorolják: XI. vagy legkésőbb XII. századi. Épen megmaradt román kori szentélyének apszisa félköríves záródású és megőrizte boltozatát is, amely félkúp boltozatú és félköríves diadalívvel kapcsolódik a hajóhoz. A hajót 1857-ben bővítik, meghosszabbítva és szélesítve is, egyik oldalát pedig egészen újjáépítve. A templomot erődített fal vette körül, amelyből csak a különálló torony maradt meg; a várfal egyik bástyájából emelkedhetett ki. Ezt bizonyítják alsó részének tömör, vastag falai. A templom magányosan áll a falu feletti templomdombon, ahonnan a falu később leköltözött a Feketeügy partjára.

Források:
Kovács J. István, dr.: Magyar református templomok. I–II., Budapest, 1942.