Retteg, 412. sz.
Rövid leírás:
A település központjában álló templom építésében két különböző időszakot lehet megkülönböztetni. A 14. század elején már álló keletelt templom feltételezhetően a 13-14. század fordulóján épült. Erre utalnak a ma is meglévő hajófalak, a félköríves diadalív, illetve a gótikus támpillérek és a külső falon levő falképtöredék. Az erősen megkopott freskó egy glóriás, püspöksüveges alak fejét ábrázolja, mellette a pásztorbot részletével. A 19. század elején még találtak néhány román stílusú faragott követ a kerítőfalban és a támpillérekben.
A későgótika idején épült a mai sokszögzáródású szentély, és a hajó boltozata. E korszak emlékét őrzi még a szentély boltozata és freskói, a sekrestyeajtó kerete, az ülőfülke, a nyugati bejárat, illetve a mérműves ablakok. A templom belsejében látható freskók szintén rossz állapotban maradtak fenn, mára szinte teljesen kivehetetlenné koptak.
A hajó nyugati homlokzata mellett áll a templom tornya, amely egy utólagos építés. Klasszicizáló késő barokk stílusa alapján a 19. század elején készülhetett. Korábban fa harangláb állt a templom mellett.
A 16. század végén már mint református templomot használják a település 16. század második felében unitárius vallásra áttért lakói.

Betegh-kúria (3.601 km)
Torma-udvarház (6.061 km)