Megújulásunk támogatója:  

Református templom


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 15,497'
Hosszúság (lon):
E 22° 11,742'
Védettség van?
nem
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Poklostelek 153. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Középkori temploma tűzvész martaléka lett az 1790–1792-es években. Helyére épült a ma is álló templom, klasszicizáló barokk stílusban. Lippai József református lelkész (1943–1976) feljegyzéseiből arról értesülünk, hogy a templom főbejáratánál a falon egy tábla volt elhelyezve a következő szöveggel: „E szent ház épülni kezdett a ref. hívek által 1799-ben. A mennyezet deszkával készült 1840. évben. Bel-külső rész újonnan javíttatott 1891. évben Isten dicsőségére.” Tornyát 1808-ban építették. 1824-ben deszkapadokkal látták el. Nagyobb javítást végeztek 1891-ben. 1922-ben újra zsindelyezték a hajót és a tornyot. 1942-ben általános javítást végeztek: a tetőzetet zsindely helyett cseréppel fedték be, a tornyot pedig bádoggal. Mivel a templom fala több helyen megrepedt, az épület déli részén két téglaoszlopot építettek. 1956-ban kívül-belül felújították. 1976-ban a templom hajóját cserép helyett bádoggal fedték be, újrabádogozták a tornyot, külsőleg vakolták az épületet és kívül-belül fehérre meszelték. 1997-ben holland gyülekezetek támogatásával és a hívek adományából sor került a templom belsejének teljes felújítására.

Egyhajós templom, nyugat–délnyugati homlokzata előtti toronnyal. A torony szintjeit két övpárkány választja el. A torony szélein falsávok húzódnak. Toronyalatti félköríves bejárata fölé ereszt szereltek. A torony ablakai félköríves záródásúak. Hegyes, sokoldalú toronysisakja alatt csúcsosan ívelt párkány látható, alatta vakárkádsor, amely egy órát jelképező kört vesz körül.

A hajó oldalsó homlokzatait lábazatból kiinduló falsávok tagolják. Ablakai félköríves lezárásúak. Keleti vége a nyolcszög három oldalával zárul. A hajó síkmennyezetű. Poligonális végében karzat áll, amelyet két faoszlop tart. Szószékét az északi falhoz építették.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2013-08-25 23:46:52
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.