Cím:
A település központjában, a Štitnická (Csetneki) és a Českoslovensjej armády (Csehszlovák hadsereg) utcák kereszteződésénél lévő tér közepén, szabadon áll.
Rövid leírás:
A Sajó partján létrejött település Árpád-kori eredetű. A 13. sz végén IV. Béla király adományaként került az Ákos nemzetség kezébe. Az Ákosok egyik, önállóvá váló ága, a később a Felvidéken komoly szerephez jutó Bebek család sorsa erősen kötődik Pelsőchöz. A 14. században a település számos kiváltságot nyert el, mezővárossá emelkedett.

A település Szent György tiszteletére emelt plébániatemploma a 14. sz első felében épült, kora gótikus stílusban. A nyolcszög három oldalával záródó, támpilléres szentélyhez egy annál kissé szélesebb és magasabb, téglalap alaprajzú hajót kapcsoltak. Bejárata a NY-i oldalon volt. A 14. sz. közepén a templom belsejét nagy felületen értékes freskókkal díszítették, melyek restaurálása ma is tart. A képeken bibliai jelenetek mellett a magyar szent királyok: István és László is láthatóak. A 15. sz. első negyedében a templom É-i falához egy későgótikus stílusú kápolnát csatoltak, melybe a Bebek család tagjai temetkeztek. A kápolna falában ma is látható Bebek László vörös márványból faragott, későgótikus sírköve 1404-ből. A kápolna gótikus ablakai és ajtaja, valamint a szentély szamárhát-íves ülőfülkéi mind igényes kőfaragói munkáról tanúskodnak. 1558-ban a templomot – és egész Pelsőcöt – felégették a törökök. A templom helyreállítására csak 1617-ben került sor, az ekkorra már reformátussá vált városban. Ekkor készült a templom D-i bejárata előtti előcsarnok, ill. több ablak vágására ill. korábbi, gótikus ablak átalakítására is sor került. 1627-ben készült az értékes, reneszánsz NY-i karzat.
1748-ban a templom elé magas harangtornyot állítottak fel, amelyet 1763-ban órával is felszereltek. A ma látható, késő barokk stílusú, szabadon álló harangtornyot 1807-ben építették.
A templom első, nagyobb szabású kutatására 1939-ben került sor, magyar szakemberek részvételével. Később több alkalommal is folytak itt részleges falkép-, valamint épületkutatások és régészeti feltárások. A kutató és helyreállító munka 2009. óta újból folytatódik.
2012-01-10 17:06:55

2012.08.04 17:33 klo állapot: 4 - koordináta: N 48° 32,717' E 20° 24,133' - egyéb

Az együttes külső állapota közepes, a különálló toronyról pereg a festés, az értékesebb templom vakolatlan, bár a támpillérek felső részén még látható vakolatmaradvány, úgy gondolom, a többit szándékosan, talán kutatási céllal távolították el. A tetőzet rendben van.
A templomot és a tornyot kerítés zárja el a településtől, ezen átjutni nem tudtam. Ugyanakkor a zárt területen rendezett, gondozott a terep.

Pelsőc vára (0.244 km)
Megyeháza (0.337 km)