Forrás: Markolaci / wikipedia.org
A település központjában a Daniel-kastélytól északra található.
Egyéb adat:
Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgytől 50 km-re északnyugatra az Őrhegy lábánál fekszik Olasztelek faluja. A neve is utal rá, Nagy Károly betelepítései során jött létre a település, ahol ma is sok családnév emlékeztet az egykori olasz betelepülőkre. Maga a település azonban már hamarabb is állt, erre utal, hogy első temploma a 13. században állhatott.
Rövid leírás:
Olasztelek legelső temploma a tatárjárás idején semmisülhetett meg. Az első templom román vagy késő román stílusban épülhetett, amelyet a gótika idején átépítettek. Ennek a korszaknak az emlékét őrzik a helyenként megmaradt faragott kövek, egy ablakkávatöredék és gótikus, sokszögzáródású szentély is. A 15. századból egy gránit keresztelőmedence, 1489-ből pedig a templom harangja is fennmaradt még, őrizve ezen korszak emlékét. 1645-ből származik a templomban őrzött ezüst kehely, és 1741-ben készült az úrasztali terítő. Az épületből már a legteljesebben fennmaradt épületrésznek az 1795-ben épült torony tekinthető, amely elkerülte a későbbi nagyobb átépítéseket.

A templom védőszentje Szent Miklós volt, melyről a templom régi harangjának felirata tanúskodik. A reformáció idején a falu lakosságával együtt a templom is református lett, majd a 19. században jelentős részben újjáépítették. Az 1858-as munkálatok során a hajó korábbi boltozatát is sík mennyezetre cserélték, így ma már nagyon kevés töredék utal a korábbi évszázadok stílusjegyeire.

Forrás:
Orbán Balázs: A Székelyföld leírása
Dávid László: A középkori Údvarhelyszék művészeti emlékei (http://adatbank.transindex.ro/inchtm.php?akod=3870)

Daniel-kastély (0.163 km)
Daniel-kastély (2.539 km)