Forrás: Wikipedia.org
Nireş (Nyíres) 339 szám
Rövid leírás:
A település, melynek határában a római és az Árpád-korban egyaránt sófejtés folyt, 1330-ban Nyres néven jelentkezik a forrásokban. Később, a 15-17. században a Szásznyires névváltozat terjed el. Szász lakosságának eredetére azonban nincs adat. Ma is fennálló temploma a román korban épült, egyenes záródású szentéllyel. Egykor kőfallal volt körülvéve. A román alapok megőrzésével a XV. században gótikus stílusban átalakítják. Ebből a korból valók a szentély, a szentségfülke, az ablak és ajtókeretek. Hajójának deszkázott mennyezete 1753-ban készült, amint azt felirata is jelzi: „1753, industria Michaelis Csomos Albisi, past. ecclesiae Andr. Kádár Reperat, Asztalos Bálint.” Tornya későbbi hozzátoldás.
A Básta-féle 1600. évi pusztítások során 360 lakójából csak 25 marad. A reformáció századában, a változások után, lakói unitáriusok, majd 1622–1638 között ismét reformátusok, a templommal együtt.

Forrás: Léstyán Ferenc, MEGSZENTELT KÖVEK. (2., bővített kiadás), Gyulafehérvár, 2000.
Kádár József: Szolnok-Doboka vármegye monográfiája. I–VII., Dés, 1900–1905.