A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Néma 172. házszám. A falu egyik legnyugatibb, K-NY-i irányú utcájának D-i oldalán, a temetőben.
Rövid leírás:
Elágazó utcás völgyi falu Szamosújvártól északra. Rossz utakon, nehezen megközelíthető település. A falu nyugati végében az északi domboldalon áll a középkori eredetű templom. Hajója ca. 11x5 méteres, melyhez egyenes záródású szentély csatlakozik. A szentély egykor keresztboltozattal volt fedett, a bordaindító konzolok még helyükön láthatók. A szentélyben több rétegben freskók találhatók, amelyek nyilvánvalóan pusztulásra vannak ítélve. A festmények életnagyságú alakokat is ábrázolnak, az arcok még jól kivehetőek. A leomlott arcus triumphalist (diadalívet) kétoldalt egy-egy igényes faragású oszlop tartotta, amelyek még a helyükön állnak. Az oszlopoknak sarokleveles lábazata van, a fejezetek közül az egyik leveles a másik bimbós kialakítású. A templom kis méretei ellenére magas színvonalat képviselhetett a középkorban. Környezetében nagy kiterjedésű temető van, néhány sírkövön a feliratok még felismerhetőek. Az épület valószínűleg egyperiódusú, a református templommá való átépítés során végezhettek rajta utoljára munkálatokat.
Az épület a teljes pusztulás állapotában van. 70 - 80 cm vastag falai valamennyi sarokban elrepedtek, és kifelé dőlnek. Az egykori zsindelyfedésű tetőszerkezet és az egykor csillagokkal díszített, festett deszkamennyezet korhadt darabjai a templom belső terében találhatók. A falkorona néhány darabja ugyancsak leomlott. A nyílászárókat eltávolították, kivéve a bejárati deszkaajtót.
A templom közelében lévő magyar nevek és feliratok: Barcsay, Kabdebó, \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Sirhalma Nagy Éva Padás Zsigmondné Viski Márton 1795\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Egri Dániel család\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Nagy Imre 1858-1925 Kővári Anna 1878-1955\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\".
A templom mellett áll egy háromlábú rossz megtartású harangláb két haranggal, az egyik 17. századi.
A faluban élő 3-4 idős református magyar ember közül a kurátor is 88 éves.