Ukrajna
A falu fölött a hegyen
Rövid leírás:
Az Árpád-kori település már a XIII. században két településből állt: Kis- és Nagymuzsaj. Kismuzsaj a XVII. században teljesen elpusztult, lakói Nagymuzsajba költöztek. A község mindkét temploma középkori eredetű.
A Kismuzsaj területén fennmaradt un. Puszta-templom, amely napjainkra csak romokban maradt fenn, Keresztelő Szent János tiszteletére épült a XIII. és XIV. sz. fordulóján. A templom gótikus stílusban épült, de a románkori templomépítő stílusjegyek még érződnek rajta. Ablakai románkori, rézsűs ablakok, de formájuk már gótikus. A templom egyhajós volt, a hajónál keskenyebb, a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel. A hajó síkmennyezetes volt, a szentély boltozott, támpillérekkel erősített. A külső falak romjai és a hajó nyugati homlokzatának az oromfala látható ma is, konzervált formában. Kismuzsajt a tatárok 1566-ban erősen feldúlták, lakóit elhurcolták. Mint annyi Rákóczi birtokot, 1657-ben a lengyelek a falut újra feldúlták és kirabolták. Ekkor rombolták le véglegesen a templomot is, amely többé már nem épült újjá, mert a falu életben maradt lakói átköltöztek Nagymuzsajba (a templomrom adatlapja: http://www.muemlekem.hu/hatareset?id=87).
A Nagymuzsai, eredendően katolikus, de napjainkban reformátusként működő templom az előzőnél jóval később, a XV. században épülhetett. Az egyhajós gótikus templomot támpillérek erősítik, szentélye a hajóval azonos szélességű és magasságú, apszisa a nyolcszög három oldalával zárul. A hajót és a szentélyt bordás boltozat fedi, címerpajzsos zárókövekkel. Egyes irodalmi források szerint a templom belsejét falképek díszítették, de ezek ma nem láthatók.
A templom mellett egy XVII. században épült fa harangláb helyezkedik el.
Janotti Judit