Ukrajna
A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
A faluban
Rövid leírás:
Nagyborzsova a Mezővári (Vári) község társtelepülése, közigazgatásilag ma hozzá tartozik. A Borzsa- folyó jobb partján fekszik, neve is innen ered.
Anonymus krónikája szerint a magyar honfoglalók Borsova várát 898-ban foglalták el. A honfoglaló magyarok meg is telepedtek a területen. Borzsava falu valószínűleg a korábbi borzsovai földvár területéből válhatott ki, birtokosa a Borsovai család volt. A XIV. században már két települést említenek: Borzsava és a borsovai vár nevét őrző Vári falu.
A feltárások szerint a borsovai földvárat a IX. század végén, vagy a X. század elején építették. 1241-ben a tatárok lerombolták a várat (http://www.muemlekem.hu/hatareset?id=802).
Borzsava és Vári virágzó és fejlődő települések voltak a XIV. században, Erzsébet királynétól kiváltságokat is kaptak. Mindkét településnek középkori eredetű temploma is van.
A vári lelkészséget (s így feltételezhetően a templomát) már a XII. századi oklevelek is említik. A mai templom a XV. században épült, gótikus stílusban. A jelenlegi református templom mai alakját az 1795-ös felújításkor nyerte. A templom ékessége a fagalériával övezett, többszintes, négy fiatornyos , barokk sisakos nyugati torony.
Nagyborzsova (Borzsava) 1830-ban épült klasszicista megjelenésű református temploma is középkori eredetű. Az új templom a középkori templomra épült rá, ezt bizonyítják a templom falában feltárt és bemutatott középkori részletek. A mai templom egyhajós, csarnokszerű templom.
A templom elrendezése nagyon érdekes. Ezt a szakdolgozatom készítésekor – még az 1980-as években – vettem észre. Az új templom a keletelt régiből a hajót tartotta meg és a szentély helyére építették az új tornyot és főbejáratot. A középkori templomnak nem volt tornya, bejárata nyugaton és délen volt. A mai nyugati homlokzaton kis középkori karéjos ablak látható. A déli homlokzaton a befalazott négyszögű, későgótikus bejárat és két csúcsíves ablak hirdeti a templom középkori magját. Tehát a mai templom nem keletelt, a torony és a főbejárat a keleti oldalon van.
Janotti Judit

Templomrom (3.384 km)