Podul Viilor (Híd utca) 10. - a fő térből É felé kiágazó, középkori nyomvonalú utca K-i oldalán.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű városba a közeli érclelőhelyek kiaknázása céljából a 12. században német anyanyelvű hospesek érkeztek. E szász betelepülők utódai az újkorig meghatározóak voltak a fejlett és gazdag bányaváros vezetésében és kultúrájában. A Nyugat-európai német kapcsolatait folyamatosan fenntartó közösség a 16. században hamar befogadta a római katolikus vallást megreformálni igyekvő, új tanokat. Nagybányán – középkori nevén: Asszonypatakán – a 16. sz közepe óta tudunk protestáns (evangélikus és református) közösségekről. A reformátusok sokáig a város régi plébániatemplomát, a ma már csak romként álló Szent István templomot használták. Az ellenreformáció idején, a 17. sz végének ill. a 18. sz elejének erőszaktól sem mentes erdélyi küzdelmei során viszont végleg kiszorultak az ismét katolikus kézbe került épületből. Ennek helyettesítésére csak a város falain kívül kaptak lehetőséget egy szerény, torony nélküli fatemplom építésére. Ez a ma már lebontott Híd-kapu közelében, vélhetőleg már a mai épület telkén állt. A fatemplom helyébe a gyülekezet 1792 és 1836. között építette fel a ma is álló, klasszicista stílusú, nagy méretű, reprezentatív és díszes, nyugati tornyos templomot, amely a Híd utca K-i utcafrontján áll. A templom, amely az újkori Nagybánya városképének meghatározó eleme, igen gyakran szerepel a nagybányai festők tájképein. Ennek oka az, hogy a művészek leggyakrabban a közelben húzódó Zazar folyó fölötti híd túloldalán lévő egykori mezőn alkottak, innen festették a várost és a körötte látható tájat. A templomban értékes, barokk bútorzatot találunk. A templombelsőben avatták fel 1991-ben a város jeles szülöttje, Németh László író emléktábláját, kinek szülőháza nem áll már.

A templom állapota az előző jelentésekhez képest nem változott.