Nagybacon, 126 szám.
Rövid leírás:
1334-ben Rachanbachan, 1567-ben pedig Nagij Bachon (C. Suciu: i.m.; SZOKL. II. 219.) néven jelentkezik az oklevelekben. 1334-ben plébániatemploma van, ebben az évben papja, Péter a pápai tizedjegyzék szerint 1 veröczeit és 2 sasos dénárt fizet.

A templom eredetileg 1141-ben épült. Gyámíves kapuján az 1508-as évszám olvasható, amely a gótikus kori újítás és átalakítás idejét jelzi. 1797-ben bővítik, majd 1835-ben újjáépítik. Régi stílusának emlékeiből két kapuját őrizte meg: a nyugati kaput az eredeti helyén, míg az oldalfalkaput a gótikus kori átépítéskor a szentély poligon záródású végében helyezték el. Ezen a szemöldökgyámos pálcatagos tagozatok díszes lábazatról indulnak. Az ablakokat teljesen átalakították. A hajdani sekrestye élszedéses szemöldökgyámos nyílású keretét a nyugati karzat feljáratánál helyezték el. (Ezen olvasható az említett 1508-as évszám, mely valószínűleg utólagos véset). A belső falat erőteljes támpillérek tagolják, melyekre hevederekkel tagolt csehsüveg boltozat támaszkodik. A szószék valószínűleg gótikus faragott kövekből összeállított lábazaton nyugszik. Hasonlóképpen, a boltozat gótikus bordáit beépítették a sokszögű szentélyrész falába. Feltételezik, hogy a hajó falai és átalakított támpillérei gótikus koriak. A nyugati homlokzatnál emelkedő tornyot 1862–1863-as javításkor magasították. 1757-ből való harangjának felirata reformáció előtti, ugyanis szövege: „C.B.M.I.N.R.I.”, olvasva: Consecratum Beatae Mariae, Jesus Nazarenus Rex Judeorum. 1757„a reformátusoknál nem létező Mária tiszteletet juttatja kifejezésre. Gótikus kori kelyhe, granulált kupakosárral, 6 rozettával díszített nódusszal és áttört mérműves talppal szintén a régi templom kincséből maradt fenn.

Források:
Léstyán Ferenc, Megszentelt kövek, Gyulafehérvár, 2000.