Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 15,601'
Hosszúság (lon):
E 22° 15,868'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu központjában, a főúttól D-re lévő kiemelkedésen, a barokk római katolikus templomtól K-re
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Partiumban, a Berettyó középső folyása mentén épült magyar falu első, fennmaradt írásos említése a 13. századból való.

Ma is álló, középkori eredetű plébániatemploma, a mai református templom minden valószínűség szerint a 14. században épülhetett. A keletelt épület keleti részén a nyolcszög három oldalával záródó szentélyéhez diadalívvel kapcsolódik a téglalap alaprajzú hajó, mellyel azonos periódusban épült a nyugaton álló, magas harangtorony. A szentélyt és a középkorban szintén boltozott hajót, valamint a torony nyugati sarkait is támpillérek szilárdították egykor. Felépültétől máig szinte egyetlen alaprajzi változásként a hajó déli kapuja elé a 18. században kis portikuszt építettek. A szentélyen és a hajó falain keskeny, ma félkörös záródású ablakokat találunk, míg a tornyon kettős, középkori résablakokat. Talán a Bethlen Kata nevéhez köthető, 1630-33-ban folyt templom-újjáépítéskor készült az épület leglátványosabb eleme, a magas, csúcsos, gúla alakú toronysisak, mellette négy kis fiatoronnyal, alatta konzolosan kiülő, nyitott, körbejárható fa galériával. A templomhajót eredetileg három boltszakaszos, gótikus boltozat fedte, melyet az 1683-ban itt pusztított földrengés után kazettás síkmennyezetre cseréltek le. A szentély fölé fiókos dongaboltozat került.

Az egykor késő-reneszánsz jellegű, virágdíszes festett famennyezetet sajnos később sötétbarna majd fehér színnel mázolták be, elvéve annak minden díszítő jellegét. Ugyanígy járt a diadalív lábához épített, falazott szószék faragott, felirata szerint 1781-ben készült koronája is. Az egykori szentélyben álló papi ülőszék klasszicista asztalosmunka.

Az épület egy bő évtizedes, 2009-ben lezárult kutatási és felújítási folyamat nyomán ma remek állapotban van. A templom feltárását Emődi Tamás műépítész vezette. A kutatás során a templom szentélye alatti kriptában azonosították az írott forrásokkal Zólyomi Dávid és felesége, a templomfelújító iktári Bethlen Kata megtalált temetkezését.

A leírás Dukrét Géza: Micske. Református templom. (Kolozsvár, 1996.) című munkája felhasználásával készült.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-03-19 17:22:31
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.