Suseni
Rövid leírás:
A település neve 1319-ben tűnik fel először (possesio Feelfolu). Új neoromán, neogótikus karakterű, kereszt alaprajzot mutató református temploma 1908-1912 között épült neogótikus stílusban Péterffy Dénes marosvásárhelyi építész tervei alapján. Orgonája Rákos-Palotán készült Országh Sándor és fia műhelyében. A hangszer Éltető Albert és neje Urmánczy Janka adománya volt. A templom neogótikus jellegű bútorzata Ritz Mihály marosvásárhelyi bútorasztalos munkáját dicséri. A középső, „négyezeti” térrész fölé a mellékterek emelt ívű dongaboltozatairól induló, szintén emelt ívű keresztboltozat feszül. A templom tömegét a karzatokra vezető két lépcsőtorony, illetve a harangtorony strukturálja. Az épület igazi értéke a korra jellemző stílusegység, illetve a részleteken és a berendezésen megmutatkozó manufakturális minőség. Figyelemre méltó a templomkertet határoló immár szecessziós jellegű szép kerítés is.
Marcius

Templomrom (0.243 km)