A Piaţa Libertaţii (Szabadság tér) közepén, szabadon álló középületek között ez a legnyugatibb.
Rövid leírás:
A város plébániatemplomaként jött létre, valószínűleg a 11-12. század fordulóján. A középkorban többször bővített, átépített templom a 16. században került református tulajdonba. 1844-ben földrengés rongálta meg, amit rövid időn belül kijavítottak. 1859-ben egy katasztrofális tűzvészben olyannyira tönkrement, hogy felújítása lehetetlenné vált: szinte teljes egészében lebontották a 3 hajós, középkori falképekkel díszített épületet. (Ma csak a harangtorony földszintje, bélletes ajtaja, ablaka és egy kis rózsaablak látható a középkori templomból.) Az új(já épült), angol neogót jegyeket mutató templom tervezője Mózes József helyi építész volt, aki az eredetitől eltérő, a református liturgiának jobban megfelelő alaprajzú épületet tervezett. 1872-ben a még teljesen fel sem épült templom újból leégett. Végül az eredeti tervektől némileg eltérő külsővel, csak 1892-ben fejeződött be az építkezés. A katasztrófák továbbra is kísértették az épületet, mert 1931-ben ismét tűz pusztított a harangtoronyban és a tetőszerkezet is megsemmisült, újjá kellett építeni.
Az épület – ma kerítéssel nem övezett – kertjében két nevezetes emlékoszlop áll. Két 1848-49-es hős, Asztalos Sándor és Móricz Samu márvány emlékoszlopa 1887-ből, illetve Leövey Klára, máramarosszigeti születésű pedagógus és író 1899-ben itt felállított obeliszkje.

Kultúrpalota (0.336 km)
Börtön (0.637 km)