Megújulásunk támogatója:  

Református templom


A kép forrása: Márkó Laci /wikipedia
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 52,033'
Hosszúság (lon):
E 25° 58,017'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
CV-II-m-B-13250
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 4
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A 21A út mentén a település központjában
Egyéb adat:
Az 1332-es pápai tizedjegyzékben egyházas helyként szereplő falu Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgytől 14 km-re található a Maksa és Besenyő patakok találkozásánál.
Rövid leírás:
Első temploma a 13. században még román stílusban épülhetett, amelyet a 15. század végén, 16. század elején gótikus stílusban építettek át. E templom fala a középkor idején freskókkal gazdagon díszített volt. Megjelent a falakon Szent László legendája a cserhalmi ütközet jeleneteivel: megfestették az Ütközet, Üldözés, Párviadal, Lefejezés és Pihenés témáit. A képek a 14. század első felében vagy közepén készülhettek, mára azonban nem maradtak fenn. A templom megrongálódása után annak elbontásával elvesztek a freskók is. Ma már csak Huszka József által készített és máig megőrzött rajzok tanúskodnak a templom eredeti gazdag díszítéseiről és adnak lehetőséget a képek készítési idejének hozzávetőleges meghatározására. A Huszka által készített akvarellek a Magyar Nemzeti Múzeumban láthatók.

A templom lebontása után 1766-ban készült, 75 kazettás, virágdíszes famennyezete az Iparművészeti Múzeumba került. A templomban ma is meglévő, legrégibb érték a latin felirata alapján 1512-ben készült, aranyozott ezüst kehely, kupájának fedelén gerezdes díszítéssel. A toronyban 1537-ből származó harang szolgál.

A középkori templomot 1894-ben lebontották és felépítették a ma is látható, egyhajós, nyereg tetős, cseréppel fedett, új, eklektikus épületet. Ma is eredeti viszont a templom szabadon álló tornya. A templomot egykor erődítő kőfal övezte, amely közel a templommal azonos magasságú volt, belső oldalán vívófolyosók futottak körbe. A fal teljes állapotában 1704-ig állt, amikor a labancok felgyújtották és kifosztották a templomot, így ekkor részben megsemmisült. A reformáció idején a templom a falu lakosságával együtt református lett - máig e felekezet használja az épületet.

Forrás:
Léstyán Ferenc: Megszentelt kövek (http://mek.oszk.hu/04600/04684/html/275.html)
Orbán Balázs: A Székelyföld leírása
Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2014-07-24 08:55:53
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Benke-kúria (0.640 km)
Kozma kúria (3.733 km)
Antos-kúria (3.950 km)
Horváth-kúria (5.862 km)