A kép forrása: Márkó Laci /wikipedia
A 21A út mentén a település központjában
Rövid leírás:
Első temploma a 13. században még román stílusban épülhetett, amelyet a 15. század végén, 16. század elején gótikus stílusban építettek át. E templom fala a középkor idején freskókkal gazdagon díszített volt. Megjelent a falakon Szent László legendája a cserhalmi ütközet jeleneteivel: megfestették az Ütközet, Üldözés, Párviadal, Lefejezés és Pihenés témáit. A képek a 14. század első felében vagy közepén készülhettek, mára azonban nem maradtak fenn. A templom megrongálódása után annak elbontásával elvesztek a freskók is. Ma már csak Huszka József által készített és máig megőrzött rajzok tanúskodnak a templom eredeti gazdag díszítéseiről és adnak lehetőséget a képek készítési idejének hozzávetőleges meghatározására. A Huszka által készített akvarellek a Magyar Nemzeti Múzeumban láthatók.

A templom lebontása után 1766-ban készült, 75 kazettás, virágdíszes famennyezete az Iparművészeti Múzeumba került. A templomban ma is meglévő, legrégibb érték a latin felirata alapján 1512-ben készült, aranyozott ezüst kehely, kupájának fedelén gerezdes díszítéssel. A toronyban 1537-ből származó harang szolgál.

A középkori templomot 1894-ben lebontották és felépítették a ma is látható, egyhajós, nyereg tetős, cseréppel fedett, új, eklektikus épületet. Ma is eredeti viszont a templom szabadon álló tornya. A templomot egykor erődítő kőfal övezte, amely közel a templommal azonos magasságú volt, belső oldalán vívófolyosók futottak körbe. A fal teljes állapotában 1704-ig állt, amikor a labancok felgyújtották és kifosztották a templomot, így ekkor részben megsemmisült. A reformáció idején a templom a falu lakosságával együtt református lett - máig e felekezet használja az épületet.

Forrás:
Orbán Balázs: A Székelyföld leírása