Őrdaru
Őrdaru
A templom délről
A templom délről
A templombelső a nyugati karzattal, az 1897-ben a keleti karzatról áttelepített XIX. század eleji orgonávál
A templombelső a falképek feltárása előtt
A szószékkorona
A szószékkorona
Középpontos szerkesztésú virágdísz
Tengelyesen szimmetrikus csokorminta
Memento Mori
Memento Mori
Ország: Románia
Szélesség (lat): N 46° 44,562'
Hosszúság (lon): E 23° 25,882'
Védettség van? igen
Típus: Templom
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 3
A település mai neve: Luna de Sus
A település magyar neve: Magyarlóna
Cím: Luna de Sus
Egyéb adat:
Rövid leírás: A XIV. században épült gótikus templom a szászfenesi templommal mutat rokonságot. Támpillérei jellegzetes záródásúak, oldalukon két napóra maradványa, az egyiken a római számok is jól kivehetők. Szentélyének boltozatából csak két boltváll látszik. A hajó keleti falán a diadalív két oldalán helyreállított, jelentős XIV. század első feléből származó falképek. Az északi falon nagy kiterjedésű, feltáratlan összefüggő falkép. A belsőben az egyik leginkább egységes kalotaszegi festő asztalosmunka látszik. Umling Lőrinc 1750-ben a szószékkoronát, 1752-ben a 120 kazettából álló mennyezetet és a karzat mellvédet festette. 1768-ban már az ifjabb Umlingok közreműködésével készültek a mára megkopott padelők.
A templomtorony 1808-ban épült. Leder József, a legjelentősebb kolozsvári klasszicista építész munkája.
A kántortanító gyermekeként itt született Kiss Manyi színművésznőről tábla emlékezik meg a templomkertben.
Adatlapot készítette: berbecs

Közeli objektumok (légvonalban)