Magyarkéc 118. szám
Rövid leírás:
A közigazgatásilag ma Margittához tartozó, attól 8 kilométerre, északra fekvő település első okleveles említése 1397-ből származik Kech néven, majd 1422-ben Keecz, 1475-től pedig Egyházaskécként jelenik meg.

Hagyomány szerint templomát 1660-ban építették, de hamar kicsinek bizonyult és helyébe egy nagyobbat emeltek. Az 1902. évi nagyjavítások során a mennyezet újjáépült, a templom déli oldalán pedig ajtót vágtak. A torony gombját a vihar többször is lesodorta, de minden alkalommal hamar rendbe tették. Az egyhajós templom keleti homlokzata előtt áll a torony. Az egész épületet magas lábazat övezi. A hajó lizénás-tükrös díszítésű, félköríves záródású ablaka fölött egy kisebb, szegmensíves világítóablak látható. Az első emelet tükrében kerek világítóablak, a második emelet négy oldalán, pedig keretelt, félköríves záródású ablakok nyílnak. Barokkos toronysisakján az 1936-os év olvasható. A torony belső oldala a templom falára támaszkodik, mindkét oldalán enyhe hajlású, homorú kiugrás köti össze a hajóval. Ennek felső részén vakárkádsor húzódik, középen vakablakkal. A hajó koronázópárkánya ráfut a homorú falsíkra, majd körbeöleli a tornyot is. A hajót lizénák tagolják, amelyek egy ívsoros frízbe futnak. Ablakai szegmensíves lezárásúak. Déli oldalának középtengelyében egyenes lezárású ajtó nyílik, eresszel ellátva. A hajó síkmennyezetű. Karzatát faoszlopok tartják. A szószék az északi falon áll, egyenes, zárt mellvéddel látták el.