A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Magyarkapus
Rövid leírás:
A falu középkori templomára vonatkozó építéstörténeti irodalom igencsak szegényes. A 13. században emelt kisméretű templomot többször is átépítették. A románkori műrészleteiből csak a nyugati bejárati kapu kőkerete, valamint a déli falban részben átalakított ablakok, s a nyugati fal külső, részben vakolat nélkül hagyott, faragott sarokkövei maradtak meg. A 17. században, s az azt követő két évszázad folyamán többször építették át, bővítették a templomot. A 18. század második felében történt templom-szépítés idején a jól ismert, Umling festő-asztalos család dolgozott a templomban. Két, egyenként két-két táblás padmellvédet festettek, 1759-ben zsoltármutatós forgatható éneklőszéket készítettek. Úgyszintén az Umlingok keze munkáját dicséri a hajdani déli bejárat másodlagos helyen, a nyugati karzat és a torony közt található ajtószárnya. Az ő munkájuk a korábbi, fából készült festett szószék könyöklője, s az 1791-ben készült papiszék is. 1829-ben az akkorra megrongálódott templomot újrazsindelyezték, mennyezetét, padjait 1830-ban javították, de 1844-ben még nagyobb építkezésbe kezdtek. Lebontották a kisméretű szentélyt, helyén meghosszabbították a hajót, s a templomtól addig nyugatra állott, ekkor szétszedett faharangláb helyett új tornyot építettek 1845-ben. Ugyanakkor bontották szét a déli bejárati ajtót, és befalazták a kisméretű déli ablakokat, a nyugati kaput, s a járószintet – együtt a régi tartófalakkal – körben egy méterrel megemelték. 1846-ban új mennyezetet, 1856-ban új bútorzatot készítettek. 1860-ban az „ócska orgona” helyett újat építtettek, s 1863-ban új szószékkorona is készült. A 19. század végére megint csak siralmas állapotról szóltak a feljegyzések. A templom falai repedeztek, amit itt-ott javítgattak még 1922-ben, illetve 1925-ben, de 1936-ban átfogó szerkezeti megerősítésbe, műemlék-helyreállításba kezdtek Kós Károly, illetve Debreczeni László utasításai, tervei alapján. Végül ennek, a templombelső hangulatát karakteresen megváltoztató felújításnak köszönhető, hogy egyáltalán fennmaradt a templom.
sebijo

Bánffy-kúria (8.043 km)