A falu közepén, a központi teresedéstől D-re.
Rövid leírás:
Gyulafehérvártól északra az Érchegység előterében sík területen, több utcás falu közepén található a templom. Eredetileg két szakaszra osztott védőfalak mögötti területen állhatott egy templom, milyenségéről semmit nem tudunk. A falakon belüli területen legrégebbi épületrésznek tűnik a kaputorony, amely ma romlott formában látható. A 17. századból származik a kúriaszerű szép arányú parókia és a védőfalra épített emeletes épület. Utóbbi földszintjén ma üzletek vannak, emeletén pedig legújabban kialakított lakószobák a református gyülekezeti kapcsolatok szolgálatára.
A templom közvetlenül a türelmi rendelet után 1781-83-ban épült pompás barokk kivitelben. A református templomokra jellemző puritánságot csupán a visszafogott színezés és a képi ábrázolás hiánya jelzi. Egyebekben a tömegforma katolikus templomot utánoz. Háromhajós kialakítása és az oldalhajók feletti és a nyugati oldalon átforduló karzat jelentős egykori gyülekezetre utal. A szentélyrész a nyolcszög felével záródik. A szószék hagyományosan a diadalív északi oldalához csatlakozik. Belső tere a református elrendezésnek megfelelően szépen faragott fapadokkal márvány szószékkel és Úr asztalával berendezett. A karzat- és lépcsőmellvédek kő balluszterekkel, a falfelületek gazdag stukkódíszítésekkel az építészeti részletek vakolatból húzott és kő tagozatokkal készültek.
Az ősi parókia nagy pincével és szép nagy boltozott szobákkal rendelkezik. Eléje egy 19. századi veranda épült. Szép arányú tömegformáját a manzárd tető jellemzi.
A templom állaga tűrhető, tetőszerkezete azonban javításra szorul. A parókia épületét sem tatarozták mintegy száz éve. Mindkét épület azonban megmentésükért kiált, mert éppen a rangos megjelenés és jó állapot miatt a többségi lakosság szívesen átvállalná használatukat.
A helyben lakó Gudor Botond lelkész gyülekezete 6-7 fő, de ennek ellenére óriási erőfeszítésekkel itt kíván fenntartható magyar református közösséget, illetve centrumot létrehozni.

Megemlítendő még, hogy e templom lelkészeként szolgált, és a templomkertben, egyszerű síremlék alatt nyugszik Bod Péter (1712-1769), az első magyar irodalomtörténeti mű, a Magyar Athenas szerzője.

Kecskekő vára (7.306 km)
Kemény-kastély (9.143 km)