A kép forrása: Panoramio
Filpişu Mare
Rövid leírás:
A falu nevét először Nagfilpus néven említik 1319-ben. A néhány évvel későbbi pápai tizedjegyzékben már a fülpösi papról is szó esik, így valószínű, hogy a mai templom elődje akkor már állt.
A ma látható keletelt templom a 15. század első felében épülhetett. A téglány alaprajzú hajóhoz a nyolcszög három oldalával záródó nyújtott szentély csatlakozik. A két térrész közötti félköríves záródású diadalív a kormeghatározás szempontjából nem különösebben perdöntő, valószínűbbé teszi ugyanakkor a 14. és 15. század fordulóját az építkezés idejére vonatkozóan. A szemöldökgyámos gótikus déli kapu és a pálcatagos sekrestyeajtó azonban inkább a 15. századi építkezés mellet szólnak. A templom csúcsíves ablakai – méretük és a számtalan korabeli analógia alapján – eredetileg kétosztatúak lehettek, az ívháromszögek területét pedig mérművek díszíthették. Az eredetileg készített boltozat – melyet valószínűleg a 17. század első felében bontottak el – bordázata köveinek egy részét a templomban őrzik. A szentélyt támpillérek is gyámolítják. A gótikus boltozat helyére 1642-ben készítettek festett kazettás síkmennyezetet I. Rákóczi György és Lórántffy Zsuzsanna támogatásával. E mennyezet darabjait 1912 óta a budapesti Néprajzi Múzeumban őrzik, s napjainkban is láthatók. Ezt a kort a nyugati karzatfeljáró festett mellvédje reprezentálja még a helyszínen. A déli kapu igényes ajtólapja az eredeti zárral a 18. század mestereinek munkáját idézi.
Az épület valószínűleg még eredeti magas dőlésszögű fedélszéke egy 1912-es viharban semmisült meg. A helyén látható lapos hajlású nyeregtető rossz arányaival kissé méltatlan a templom gazdag múltjához.
A szép, áttört nyugati és déli portikuszok a 19. század végén készültek. Formás, ácsolt harangtornya a 18. század első feléből való.
Marcius

Zichy-kúria (7.063 km)