A kép forrása: Markolaci / wikipedia.org
Lisznyó 32. A faluközpont nyugati részén, a fő út mellett.
Egyéb adat:
A Kovászna megyei Lisznyó az 1332-es tizedjegyzékben már megemlített falu mint egyházas hely szerepel. A falu Sepsiszentgyörgytől 12 km-re a Lisznyó-patak völgyében fekszik.
Rövid leírás:
Templomát a 14. században építették, bár pontos adatok nem ismertek róla. Az első jelentősebb átépítésre a 15. században került sor, amikor a templom egy részének elbontásával és bővítésével gótikus stílusjegyekkel egészült ki. Meghatározó változtatások történtek az 1600-as majd az 1804-es átalakítások során is, amelyekre a térséget ért földrengések miatt került sor.

A későbbi évszázadok újabb és újabb átépítései a korábbi korszakok nyomait szinte teljes mértékben elfedték és csak az 1913-es felújítások során került elő a gótikus szentségtartó fülke és egy 1622-ből származó kőtábla.

Cintermében fejfa jelzi a 18. századi pestisjárványban meghaltak tömegsírját. Az ovális alaprajzú kőfallal kerített erődtemplom-kialakítás itt is fontos szerepet játszott a háborúk alatt a falu lakosságának védelmezésében. Tornyát, amely a templomtól külön áll, ellenben egybeépült a kerítőfallal, barokkos sisak fedi.

Forrás:

Simon-kúria (2.164 km)