A falu északi részén, a fő utca egy kereszteződésében kialakult teresedésen.
Rövid leírás:
Krasznaszentmiklós első írásos említése 1417-ből származik, amikor a falu Zsigmond király adománya révén Báthori István tulajdonába került. Ebből az időből származik a falu Szent Miklós püspök tiszteletére szentelt templomának első említése is, amit a falu jelenlegi elnevezése is őriz. A birtokos Báthori család kihalása után, a környék más falvaival együtt Szentmiklós is a királyi kamara tulajdonába került. Későbbi időkben több kisebb család kezén oszlik meg, a 18-19. század folyamán a legnagyobb birtokosa a Károlyi család.

A jelenlegi épület síkmennyezetes teremtemplom, középkori eredetére csak külső támpillérei, és sokszögzáródású egykori szentélye utal. Mai formáját a 18. és 19. században történt átépítések során nyerte el. Harangját 1913-ban öntötték.

Kép és szöveg: "Epatrimonium" Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. ( http://www.epatrimonium1.eu )