A fép forrása: László G / Panoramio
Középajta 107. sz.
Rövid leírás:
Középajta sokszor átépített, középkori eredetű templomának pontos építési idejét nehéz meghatározni. A mennyezetén Benkő József szerint 1141-es évszám volt olvasható. A romanika stílusjegyei azonban mára már nem láthatók. Ugyanakkor gótikus átépítésére utal polygonális, nyolcszögzáródású szentélye, amely alapján Orbán Balázs inkább erre az időszakra helyezte a templom építését.

Szintén Benkő Józseftől maradt fenn az az információ, hogy a templom falán rovásírásos felirat volt látható. Azonban 1882-ben, majd 1901-ben is felújították és eklektikus részekkel bővítették a templomot, így a szövegek mára elvesztek.
Mai különálló, 36 méter magas tornya 1790-ben épült, miután a templommal együtt épült tornyát elbontották.

A templomról rövid videófilm is megtekinthető itt: http://www.hotwebclips.com/Home/Show/fGSSZRmwrXw

Forrás: