Ország: Románia
Szélesség (lat): N 47° 58,119'
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
A település mai neve: Băbeşti
A település magyar neve: Kisbábony
Cím: A falu központi teresedésének centrumában.
Egyéb adat:
Rövid leírás: A református templom első ismert elődje fából épült a 18. század folyamán. A jelenlegi
épülettől néhány méterre, délre állt, a falu kiszélesedő főutcájának közepén, amíg 1850-ben egy nagy tűzvész el nem pusztította a parókiával és az iskolával együtt. Az új templomot 1858-ban kezdték el építeni, a munkálatok még az 1870-es évekre is átnyúltak, noha az épületet 1864-ben már lehetett használni. Egy újabb tűzvész azonban nagy károkat okozott az új építkezésben.

A templom építészeti kialakítása, az ívesen záródó teremtemplom forma, a szegmensívekkel
záródó ablakok és ajtók, a közöttük kialakított pilaszterek, a gazdagon profilozott párkányok, arra utalnak, hogy az építtetők szemében a környék meghatározó fontosságú
református templomai, a szatmári és a németi szolgálhattak mintaképül.

A templombelső domináns szép eleme a kék alapon, fehér-szürke színnel, sablonfestésű
virágmintákból és vörös vonalmintás osztókból álló kazettás mennyezet, amelyet felirata szerint 1875-ben Reszegey Mihály készíttetett újra a tűz után. 2010-ben a közösség áldozatkészségéből restaurálták.

Kép és szöveg: "Epatrimonium 2" Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. kiadványa a helyszínről ( http://www.epatrimonium2.eu )
Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)