A kép forrása: viktor.safar / Panoramio
Kálvin tér, illetve Univerzitná (Egyetem) és Hrnčiarska (Fazekas) utcák sarka
Rövid leírás:
A Felső-Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb szabad királyi városának számító Kassa fő utcája, tulajdonképpen inkább fő tere az észak-déli irányú Fő utca. Ennek a „szilvamag” alakú térnek a közepén áll a székesegyház. A város legfontosabb középületei, több temploma ill. leggazdagabb polgárainak és a városban lakó nemeseinek házai szintén a téren álltak, közülük szinte mindegyik őriz középkori épületrészleteket. A fő utcából kiágazó, ill. azzal párhuzamos mellékutcákon kevésbé nívós épületeket, kevésbé rangos polgárok házait és újabb középületeket találunk.

A 16. század Kassán is a protestáns (lutheránus és református) hit elsöprő győzelmét hozta, olyannyira, hogy egy időre még a híres dóm is protestáns kézre került. Később, a 17. században a reformátusok a mai Orsolya és Mészáros utcák sarkán építették fel templomukat. (A város református gyülekezetét a hagyomány szerint 1644. Húsvétján maga I. Rákóczi György és felesége, Lorántffy Zsuzsánna alapította meg.) Ezt az Orsolya utcai templomot az ellenreformáció idején a Habsburg-párti katolikus vezetés elvette tőlük és a század végén a pozsonyi Orsolya-apácáknak adta.

A reformátusok sokáig esetleges helyszíneken, majd fából készült templomban tarthatták csak istentiszteleteiket. Végül a belváros peremén, egy korábbi három szintes katonai raktár átépítésével, 1805-1810. között épülhetett meg a gyülekezet mai, egyszerű kialakítású temploma. Ennek homlokzatát 1853-ban átalakították, DNY-i sarkára pedig egy 27 m magas tornyot emeltek. Érdekesség, hogy a torony csúcsára azt az 1598-ból való érckakast – ősi református jelképet – helyezték, amely a dóm tornyát díszítette, amikor az protestáns kézen volt. Utána a kakas az Orsolya utcai templom tornyán szolgált, majd innen is el kellett menekíteni...

1895-ben a református templom tornyát 40 m magasságúvá építették ki. A nagyjából É-D-i tengelyű, kontyolt nyereg tetős,fémlemez fedésű templomhajó belseje igen puritán kialakítású. É-i és D-i rövidebb oldalán vaskos pilléreken álló, boltíves karzatok vannak. Fa berendezése empire stílusban készült.

Ma ebben a Miklós-börtön és Hóhér-bástya közötti épületben működik Kassa város egyetlen, magyar nyelvű református gyülekezete.
2012-03-17 01:47:40

2013.06.09 14:16 Lacipap állapot: 4 - koordináta: N 48° 43,363' E 21° 15,580' - egyéb

A templom nagyon szép állapotban van. Amennyiben közelebbről megnézzük látható vizesedés és vakolat hullás itt ott. Ennek ellenére a sok átépítést megélt épület összhatása rendkívül jó.