Ország: Románia
Szélesség (lat): N 46° 45,204'
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
A település mai neve: Ginta
A település magyar neve: Gyanta
Cím: Gyanta 130. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás: A Fekete-Körös partján, Nagyváradtól 48 km-re fekvő település neve Genta, Gyonta formában 1213-ban, a Váradi Regestrumban tűnik fel először. Nevét egy puszta személynévből, illetve a magyar gyanta, azaz a borostyánkő főnévből is eredeztetik. A település 1430-ben Gyantha, 1552-ben Egyhazas Gyantha, 1599-ben Nemes Gianta, majd 1613-ben Nömös Gyantaként ismert.
Református temploma 1857–1859 között épült, historizáló stílusban. A helyiek szerint a debreceni Nagytemplom kicsinyített mása, igaz csak egy tornya van.
Az egyhajós, kereszt alaprajzú istenháza keleti homlokzata előtt álló torony a koronázópárkányig kiszélesedő. Minden sarkán egy sokoldalú oszlop található, csúcsaik is koronázópárkány fölé nyúlnak. Félköríves záródású, kajácsos ablakok törik meg a falsíkot. A szintén félköríves záródású főbejárat két oldalán kisebb oszlopok, mellettük egy-egy keskeny ablak látható, fölöttük hosszúkás ikerablakok, oldalukon egy-egy kerek világítóablak található. Ugyanez ismétlődik az oldalfalakon is. A koronázópárkány fölött, a torony két oldalán lépcsős attika jelenik meg, a templom tornyán pedig lizénás tükör található. A torony felső részén ikerablakok állnak, a sokoldalú hegyes toronysisak alatt tompaszögű párkány, alatta óraszámlap látható. A hajó oldalán és nyugati homlokzatának földszintjén, valamint az emeleten három-három félköríves ablak található. A hajó síkmennyezetű. Nyugati kiöblösödése fölött áll az orgonakarzat, amely elöl félköríves boltívekkel illeszkedő pilléreken nyugszik, s amelynek térelválasztó szerepe is van. A középső, alacsonyabb boltív között a papi szék és az úrasztala található. Fölötte magasan, az orgonakarzatra erősítve áll a szószék.

Adatlapot készítette: schlosser
Adatfelvétel ideje: 2014-02-09 17:48:46

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

2015.04.29 10:32 szépmíves - állapot: 3 - egyéb

Kedves mokuska09! Köszönjük a gyantai református templom koordinátáira vonatkozó észrevételt! A hibát a mai napon javítottuk!

2015.04.13 15:28 mokuska09 - állapot: 4 - koordináta: N 46° 45,311' E 22° 5,798' - pont: 9

A gyantai templom jó állapotban van, nemrég lehetett renoválva. A fa nyílászárók renoválására még nem kerülhetett sor mivel ezek kopottak hámlik a festék. A templom hátuljánál elhanyagolt a környezete.