A kép forrása: Ambrus Alexander / Panoramio
A falu központjában.
Rövid leírás:
A Gömör egyik legrégebbi településének számító Horka helyén az Árpád-korban két, mára rég eltűnt előd település, Malah és Özörény állott. Horka néven a 15. században tűnt fel az írott forrásokban. A 16. században reformátussá vált lakóinak kezdetben évszázadokig nem volt templomuk. A vidék fordulatos története miatt a 17-18. században többször, hosszabb időn át jobbára lakatlan volt a falu.

A református templom 1786-ban épült, a hegyoldalban fekvő nagyközség központjában. Egyhajós, nagyjából észak-déli tengelyű, nyeregtetős épület. Téglalap alaprajzú hajója előtt, a déli rövid oldalon hagymasisakos torony áll, melyet 1873-ban csatoltak a templomhoz. A hajó belső tere cseh süveg boltozattal fedett. Faragott szószéke ügyes mesterre vall.

A templomot utoljára 2003-ban újították fel, így ma remek állapotban van.

A leírás Erdélyi Géza: Gömör vármegye klasszicista építészete című munkája nyomán készült.