A képek forrása: Szeder László / wikipedia

A falu központi teresedésén.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar falu a 12-13. században keletkezett. Központjában álló, ősi (plébánia) temploma a fennmaradt írott forrásokban a 14. században jelenik meg, de feltételezhető, hogy központi magja ennél korábbi, román kori építmény. Ehhez később keletről egy poligonális záródású, gótikus, támpilléres szentélyt építettek.

A reformáció századában a település lakossága 1595-ben reformátussá lett és - máig - tovább használja ősi templomát.

A barokk korban, valószínűleg 1750. körül nyugati irányban meghosszabbították a hajót. Újraboltozták a szentélyt, a hajó viszont síkmennyezetes maradt. Az újabbak mintájára, félkörívesre épültek át a templom korábbi, középkori ablakai is.

A nyugati homlokzat előtt álló, klasszicista stílusú, pilaszterekkel díszített falú, órapárkányos, gúlasisakos torony a 19. század elején épült fel. Ma két harang lakik benne.

A torony földszinti helyiségének falába beépítve, álló helyzetben látható a falut a középkorban birtokoló, nevét is e településről felvevő Giczey család egyik tagja, Giczey Gábor és neje fekete kőből faragott, címeres sírköve.