Gálospetri 379. szám
Rövid leírás:
A Nagyvárad–Szatmárnémeti főútvonalon fekvő Értarcsától keletre levő település első említése 1291-ből származik Petri néven, majd 1321-től Galuspeturyként jelenik meg. A Petri helységnév a Péter személynévnek birtoklást kifejező -i képzős származéka. Jelentése Péteré. A Gálos- előnév egy Gálos nevű birtokosára utal.

Hagyomány szerint az érmelléki kis magyar falu református temploma 1621-ben épült, ám a templomot az 1834. évi földrengés romba döntötte. Újjáépítésére 1852-ben került, mai, klasszicista formáját 1861-ben kapta.

Az egyhajós, nyugati homlokzati tornyos templomot kontyolt nyeregtető fedi. A torony alatti, egyenes lezárású, ereszes bejárat két oldalát fejezetes pilaszterek díszítik. Fölötte szegmensíves záródású karzatablak található. Az első emelet tükrében keretelt, félköríves záródású, zsalugáteres, könyöklőpárkányos ablak nyílik. A legfelső emelet sarkait fejezetes pilaszterek erősítik, négy oldalán kötényes könyöklőpárkánnyal ellátott, szegmensíves, keretelt zsalugáteres ablakok vannak. Tornyát sokszögű karcsú sisak fedi. A hajó oldalát lábazatból kiinduló lizénák tagolják, amelyek a koronázópárkány alatt keresztsávba futnak. A középső lizénák párosak. Ablakai szegmensívesek. A hajlék déli oldalához portikusz kapcsolódik, keleti oldalán pedig egy kisebb méretű oldalajtó található.

A hajó síkmennyezetű, deszkával borították. Az istenháza nyugati karzata vastag, fejezetes, négyszögű pilléreken nyugszik, szegmensíves boltívekkel. Az orgonakarzat a keleti oldalon található, mechanikus orgonáját Mezőségről vásárolták.

A templom belső falán a faluban egykor birtokos és kastélyt is tulajdonló Draveczky László epitáfiuma és két ajándékozási emléktáblája található. A külső falon Magyar János, Fráter Gedeon, Sass Kálmán, Dohy Lajos emléktáblája látható.

Tájház (0.187 km)
Fráter-kúria (0.648 km)