Megújulásunk támogatója:  

Református templom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 2,943'
Hosszúság (lon):
E 26° 2,490'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában
Egyéb adat:
Feltorja hivatalosan Torjához (Turia) tartozik
Rövid leírás:
Feltorja (románul Turia de Sus) község belterületén emelkedik az eredetileg Szent Márton tiszteletére szentelt templomerőd, amely a település nevében is megjelent korábban Szentmártontorja (Zenth-Márton Thorya) alakban.

Maga a templom középkori eredetű, vélhetően eredetileg 13-14. század fordulójáról származó épület, amelyet a 16. század második évtizedében építettek át (ebben a században készült el a templomot övező fal is). Keletelt, egyhajós templom, szentélye gótikus, a nyolcszög három oldalával zárul. Alatta a feljegyzések szerint ma már feltöltött altemplom volt. Belső terében a nyugati részt fából készült karzat uralja. Református templomhoz illőn a belső puritán. Tornya a templomtól délkelete, külön áll, vélhetően középkori eredetű, jelen formájában a 18. századból származik.
1838-ban földrengés miatt súlyosan károsodott az épület. Mai alakját 1914-1918 között nyerte el, amikor újjáépítették, a középkori részletek többségét elpusztítva.

A templomot övező védőfal bejáratát faragott faoszlopokon nyugvó zsindelyes-árkádos kapuzat fogja közre, ami 1770-ben készült el. A támpillérekkel övezett, nagyjából szabályos kör alakú területet ölelő kőfalon eredetileg a négyszögletes kaputornyon keresztül vezetett az út. Ezt azonban a háborús évszázadok elmúltával befalazták, helyette egy gyalogoskaput létesítettek. Napjainkban az egykori kaputornyot harangtoronyként használják. Míg a 1,5 méter vastag védőfal 4,5 - 5 méter magasságig fennmaradt, a gyilokjáró folyosó része már elpusztult.

Szatmári Tamás/várak.hu adatai nyomán
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2012-08-26 18:57:10
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Apor-udvarház (2.604 km)
Pótsa-kúria (4.120 km)
Szentkert (6.573 km)
Perkő-kápolna (7.211 km)
Ika vára (7.256 km)