Felsőboldogfalva
Rövid leírás:
A középkori eredetű templom, melyet zsindellyel fedett cinteremfal övez a falu központjában áll. Az épület mai formájában téglalap alakú hajóból, a nyolcszög öt oldalával záródó szentélyből, illetve a nyugati toronyból áll, s a 15. század első felében készülhetett el. Az itt állott két korábbi (12. és 13. századi) templom egyenes záródású szentéllyel épült, alapfalaikat a mai templombelső rejti. A mai hajó és a szentély terét 1670-ben készült festett, kazettás deszkamennyezet fedi. A templom a középkorban ki volt festve. A töredékesen fennmaradt falképek a tematika (szentek alakjai, a tízezer vártanú mártíromságának és a Királyok imádásának jelenete, Veronika kendője) és a nagyon hasonló stílusjegyek alapján a székelyderzsi falképekkel rokoníthatók, s az 1510-es 1520-as években készülhettek.
sebijo