Forrás: Wikipedia.org

A felőri templom reneszánsz kapuja. Balogh Jolán nyomán
Felőr (Uriu) 314 szám
Rövid leírás:
A mai Beszterce-Naszód megyei Felőr egyike az észak-erdélyi szórványvidék falvainak. A település első írásos említése villa Felewr néven meglehetősen késői, 1405-ből származik. A település középkori történetéről szinte semmit sem tudunk. Azonban korai történelmének tanúja, a gótikus stílusú istenháza ma is áll. Az érintetlenül megmaradt szentély kettős összetételű keresztboltozattal készült. A későbbi javítások során, valószínűleg 1527-ben a déli kapu gótikus keretét reneszánsz gyámkövekkel helyettesítették. A szentélyben a papi ülőfülkét és a fali szentségfülkét eredeti gótikus formában őrizték meg. A harangokat faharanglábra függesztették. A harangláb korát az 1695-ös évszám jelezte, mely 1754-ben is megvolt. Kőtornyot csak a 19. század végén építettek. A templom érdekessége, hogy a szószék feljárójánál, a falban helyezték el a moldvai vajdák címerét, amely a lebontott csicsói várból került ide.
Az 1896. évi renováláskor a mészréteg alól régebbi renoválások dátumai kerültek felszínre (1527, 1622, 1676), amelyeket, később újra bemeszeltek.

Kovács J. István, dr.: Magyar református templomok. I–II., Budapest, 1942.
Léstyán Ferenc, MEGSZENTELT KÖVEK. (2., bővitett kiadás), Gyulafehérvár, 2000.