Érbogyoszló 101. szám
Rövid leírás:
Margittától 13 kilométerre, északnyugatra fekvő település Érbogyoszló, amelynek első írásos említése 1552-ből való Bogyozlo néven. Az elnevezés a szláv eredetű Budislav személynévből eredeztethető.

A falu református istenháza a 18. században épült, középkori alapokra. Az épületet 1807-ben bővítették, ekkor toldották hozzá a nagyméretű portikuszt, amelyet oldalhajóként használ a gyülekezet. A következő átépítés 1852-ben volt, ekkor későbarokkos-klasszicista stílusjegyeket kapott a templom, elébe harangláb került. Tíz év múlva tűzvész pusztította az istenházát, amit esztendőre rá újjá is építettek, 1874-ben a torony kapott új sisakot, 1906-ban pedig a deszkamennyezetet cserélték ki stukaturosra.

A templom egyhajós, nyugati homlokzata előtti toronnyal, a kontyolt nyeregtetőzet bádog borítású, a torony alatt félköríves tükörben egyenes záródású bejárattal. A hajó koronázópárkányának meghosszabbítása övszerűen veszi körbe a tornyot is. A torony első emeleti tükrében félköríves záródású, félig befalazott, zsalugáteres ablak kapott helyet. A második emelet sarkait pilaszterek erősítik, közöttük minden oldalon egy-egy félköríves záródású, zsalugáteres ablak látható. A toronysisak alatt óraíves párkány van. A hajó északi oldalán három, keretelt, félköríves záródású ablak található. A templomot lábazat övezi, a hajó mennyezete dongaboltozatos, keleti és nyugati karzatát két-két faoszlop tartja, díszes szószékét az északi falra helyezték.